Om prosjektet «Den slemme Satan sitter dypt i deg»

Manus og regi: Knut Erik Jensen Produsent: Nordkappfilm

På Nordkapp filmfestival i 2016 holdt Hekseforsker og professor Rune Blix Hagen ved Norges arktiske universitet (UiT) et sterkt og tankevekkende foredrag om hekseprosessene i Finnmark. Hans hovedfokus var prosessene som fant sted på Kjelvik tingsted på Magerøy i 1626.
I begynnelsen av foredraget pekte han plutselig på meg og oppfordret meg til å lage en film basert på kildene fra Kjelvik. Jeg tok utfordringen bokstavelig og besluttet der og da at jeg skulle skrive manus til en dramatisk film med utgangspunkt i disse prosessene.
En tid har gått siden da på grunn av andre prosjekter. Men ideen har ikke sluppet taket. En fantastisk ide - unnfanget lenge før #metoo! Hva skjedde i Kjelvik i 1626, der og da? Og hva skjer med kvinner rundt om kring i den vide verden - i dag?

På tinget i Kjelvik i 1626 var 2 kvinner anklaget for hekseri og trolldom. Maritte Edisdatter (får en til å tenke på mareritt) var fra Hjelmsøy. Enslig. Besto ikke Vannprøven. ”Hun flyter som en dupp”, sier kildene og hun blir dømt til døden. Bålet er allerede forberedt og står klart ute på Kjelen; holmen som har gitt navn til stedet Kjelvik. Marren Christensdatter ser for seg at Maritte blir brent på bålet. Det er bilder på netthinnen av en opplevelse som skal følge henne hele livet - og inn i Vår tid.
Så blir Marren selv stevnet for å ha lovet en annen kvinne ondt. Men hennes sak blir utsatt i på vente av vitnet Dinus Jensens forklaring. Han møter ikke opp, saken blir utsatt og dermed forsvinner Maren Christensdatter ut av de historiske kildene. Men forsvinner Marren virkelig ut i det ukjente?
Nei, bare tilsynelatende.

JEG vet nemlig til en hver tid hvor hun befinner seg! Hun har nemlig en tendens til å dukke opp i ”menn(eske) hetens” historie som et taust vitne der kvinner ble, og enda blir, trakassert, voldtatt, ydmyket og drept: Hovedsakelig av MENN eller er det selveste SATAN?

Vi møter den ”forsvunne” Marren I ”DEN SLEMME SATAN SITTER DYPT I DEG». 

Men med seg på sin reise i fortid, nå tid - og fremtid(?) bærer hun med seg bildene av sin «medsammensvorne» Maritte Edisdatter. De har «kjent» hverandre - alltid - i alle slags sammenhenger i lek og alvor som «hekser»?

I manus, og i filmen, er tidsperspektivet ”oppløst”. Marren beveger seg fritt ”inn og ut av tiden” sammen med Maritte i alle verdensdeler mens hun er vitne, eller deltager til det som skjer. Til tider prøver hun å gripe inn. Noen ganger lykkes hun, andre ganger står hun maktesløs.

«Den slemme Satan sitter dypt i deg» er en film om menns evige hekseprosesser for å slippe unna - SEG SELV?

I 2026 er det 400 år siden prosessene i Kjelvik.

 

Manus og regi: Knut Erik Jensen Produsent: Nordkappfilm

WIP med Knut Erik Jensen torsdag kl. 15:00 på Perleporten!

Publisert
31. august 2022
Skrevet av