"20 days in Mariupol" av Mstyslav Chernov

-“This is painful to watch. But it must be painful to watch” - Regissør og journalist Mstyslav Chernov.
 
I 20 dager var journalist Mstyslav Chernov og hans team i Mariupol i februar og mars 2022. De filmet hendelsene og menneskene rundt dem som ble fanget i krigen.
 
Da journalist og regissør Mstyslav Chernov og hans team forsto at det russiske angrepet ville komme dro de til Mariupol i Donetsk fordi de regnet med at byen var et av de første stedene russerne ville angripe. Der ble det raskt umulig å komme ut og de ble der i 20 dager mens russiske styrker angrep og byen ble til en slagmark.
 
De var de eneste internasjonale journalistene i Mariupol etter 24 februar 2022. Mstyslav Chernov er selv ukrainer men rapporterte for Associated Press.
 
"Gå hjem, de skyter ikke på sivile" sier Chernov i filmen til en kvinne som er fortvilt og ikke vet hva hun skal gjøre, på angrepets første dag. To dager senere møter han kvinnen i et bomberom der hun forteller at bare en time etter at de snakket sammen ble huset hennes beskutt.
Filmen dokumenterer angrep på sivile og på sykehus. Etterhvert blir teamet desperate for å komme ut av byen. De klarer ikke å få sendt materialet sitt ut og blir redde for at om de blir tatt vil alt bli ødelagt.
 
Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival i januar 2023 der den vant en av hovedprisene.
 
Priser:
Audience Award
Sundance Film Festival, 2023
 
Greg Gund Memorial Standing Up Competition
Cleveland International Film Festival
 
NB!
Før filmen: Ketil Magnussen fra HUMAN idff innleder og samtaler med regissøren før og etter filmen.
Publisert
27. august 2023
Skrevet av
admin