Grethe Winther-Svendsen - Festivalkunstner Nordkapp filmfestival 2020

Det er med stor glede Nordkapp filmfestival kan presentere årets festivalkunstner som er Grethe Winther-Svendsen. Utstillingen vil bli på Nordkappmuseet og åpner onsdag 09. september.

Grethe Winther-Svendsen er utdannet keramiker og bosatt i Lofoten hvor hun har hatt eget verksted i mange år.

Grethe arbeider i mange forskjellige materialer, men vender stadig tilbake til leira. Som hun selv sier det; «som en reisende som vender tilbake til utgangspunktet. Jeg vil forme, holde på med det tredimensjonale, jeg vil holde på med leire, det utfordrende materialet. Det taktile er helt avgjørende.»

Leire er et materiale som byr på store utfordringer. Grethe utdyper med denne beskrivelsen; «utallige ganger har jeg skapt et formfullendt objekt, satt det inn i ovnen for så å ta ut en forvridd form, langt fra det opprinnelige. Det er noe av denne usikkerheten som trigger meg. Materialet er utfordrende, det krever nitid konsentrasjon og tilstedeværelse, noe som gjør at jeg vet at hvert spor må settes med omhu og med akkurat passe kraft. Jeg slår sporene inn i leira med verktøy og redskaper jeg lager selv.»

Mens kunstneren Grethe Winther-Svendsen skaper sine spennende kunstverk sier hun at hun funderer mye. Hun tenker «på dagen og livet, på mennesker, på vinden som stryker langs en vegg, et kinn, som raserer eller rister, som legger til ro. Den indre storm som noen ganger vil ut og som utvider de gitte rammer og skaper trykk og nerve. Akkurat så langt, akkurat så hardt, akkurat så kjapt. Akkurat. Akkurat passe. Eller ofte akkurat til den ytterste grense av hva som tåles.»

Grethe beskriver hvordan hun «inngår samarbeid med form og materiale, formidler budskapet, og vet når jeg er "der". Det er en avtale som jeg må overholde, jeg skal i mål, jeg skal få det til. 

Jeg treffer ikke alltid. Men jeg treffer ofte.

Og roen som omfavner meg når jeg åpner ovnen og den ferdige historien står der. Bekrefter prosessen. Bekrefter kunnskap. Dokumenterer prøving, slit og nederlag i flere omganger, men endelig - form, materiale og pregete spor i likevekt.»

Grethe beskriver at hun ikke er opptatt av å gjenskape naturen rundt seg. «Naturen er der i meg, jeg er født i den og den setter spor i meg. Jeg bløgger fisk og jeg er redd når snekov hvisker ut alle seilingsmerker og legger alt i uvisshet. Fra jeg var liten har denne naturen vært grunnfestet i meg, en viktig del av livet, den avgjør om jeg kan dra, om veien er åpen, går båten eller strømmen og hva om pappa ikke kommer til kai i kveld? Naturen ligger i hånden, tanken, i hjertet og hodet, jeg lever i den. Jeg overlever i den.

Livet er stort, og hver time jeg har tilbrakt i mitt verksted har gitt meg mening og uforklarlig ro. I glede, i tvil, i forbannelse og fryd, og samtidig i et evig håp om at en dag legger båten til rett kai.

Det er en intens prosess.»

_
_
_